keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Sitruunaiset mantelikeksit

Tiedättekö sen tunteen, kun maistaa jotain ihan järjettömän hyvää, muttei osaa sanoa onko se makeaa vai suolaista? Hullu tunne kerrassaan. Entä onko mikään ikinä kuulostanut yhtä hyvältä kuin sitruunaiset mantelikeksit tuorejuusto-pistaasi-hunajakuorrutuksella? Sanoisin, että ei.

Leivoin keksejä taannoin emännöimäni Gilmore Girls -kerhon kokoontumiseen ja ne katosivat pöydästä salamannopeasti. Keksit ovat yleisesti ottaen minusta usein hiukan tylsää tarjottavaa, mutta nämä ovat toista maata: tuorejuusto-pistaasi-hunajakuorrutus tekee näistä aivan nextin levelin herkkua. Erittäin koukuttavia. Itse keksit eivät ole kovin makeita, jolloin tuorejuusto-pistaasipäällinen vie makumaailmaan suolaisen suuntaan. Hunajaa kannattaa lirauttaa päälle ihan tosi vähän, ettei se peitä herkkiä makuja alleen. 

Mantelikeksit sopivat passelisti napostelupöytään, piknikille, brunssille, viinin kanssa, aamupalaksi, päivälliseksi. Keksit voi tarjoilla sellaisenaan tai vaikka hillokkeen kera. Helppoa tarjottavaa monille siksikin, että ovat sattumalta gluteenittomia. 



Sitruunaiset mantelikeksit tuorejuusto-pistaasi-hunajakuorrutuksella
(n. 20 kpl, gluteeniton)

75 g pehmeää voita
3/4 dl sokeria
3 dl mantelijauhetta
1 pienen sitruunan kuori raastettuna
ripaus hyvää suolaa

kuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna
hunajaa

Paloittele pehmeä voi kulhossa pienempiin osasiin. Lisää sekaan sokeri, mantelijauhe, sitruunankuori ja suola. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pane jääkaappiin viilentymään. Kauli taikinasta ohut levy ja painele pienellä kahvikupilla tai shottilasilla levystä keksejä.

Nosta keksit pellille ja aseta jokaisen keksin päälle lusikallinen tuorejuustoa ja hiukan pähkinärouhetta. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa n. 5 minuuttia, kunnes ne saavat hiukan väriä reunoihinsa. Anna keksien jäähtyä ennen tarjoilua ja purista tilkka hunajaa jokaisen keksin päälle. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi viikunahillon kera. 

Ohje: Glorin Ruoka & Viini, tammikuu 2015. 

4 kommenttia:

  1. Kuulostavat ihanilta! Pitää kokeilla mahdollisimman pian - ehkä jo tänään.

    VastaaPoista
  2. Nämä kuulosta niin hyvältä että testiin menee! Mitä luulet, onnistuisiko nämä ilman tuota sokeria niin kuin "suolaisina" kekseinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että vois toimiakin! Laittaisin ehkä ihan ripauksen sokeria, vaikka toisaalta mantelissa on kyllä hiukan makea aromi. Ja suolaa sitten hiukan enemmän kuin ripaus. Kerropa millaisia tuli! :)

      Poista