keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Maailman paras salaatti persimonista, vuohenjuustosta ja dukkahista

Jos mietit, mitä valmistaa uudenvuoden illalliselle, vastaus on hyvin yksinkertainen. Maailman parasta salaattia tietysti.

Ensimmäisen kerran söin tätä taivaallista apetta ystäväporukan pikkujouluissa. Salaatin makumaailma oli herkullinen ja yllättävä, suorastaan tajunnanräjäyttävä. En meinannut millään saada kylliksi ja niinpä päätin valmistaa salaattia myös jouluaterialle. Sen jälkeen olen syönyt herkkua vielä kahdesti enkä näe minkäänlaisia merkkejä kyllästymisestä.



Salaatin salaisuuksia on kolme: itsetehty dukkah-mausteseos (helppoa kuin mikä!), voissa ja sokerissa paistetut persimonit ja appelsiinivinegretti. Työläähköltä kuulostava kokonaisuus valmistuu helposti ja nopeasti ja dukkahia jää ohjeesta niin paljon yli, että sitä jää rutkasti säästöön tulevia salaatteja varten.

Harvoin kannattaa nimetä mitään maailman parhaaksi, varsinkin kun kyseessä on makuasiat. Tämän ruoan kohdalla uskallan kuitenkin väittää, että tässä on sekä tämän että ensi vuoden onnistunein, yllättävin, koukuttavin ja no, paras resepti. Kiitos Soppa365 ja Christina Aaltio!

idkuva


Persimon-dukkahsalaatti
(neljälle)

4 persimonia
50 g voita
4 rkl ruokosokeria
ripaus sormisuolaa
2 litraa salaattisekoitusta
300 g vuohenjuustoa (tai fetaa, sopii hienosti)
2 dl pekaanipähkinöitä (korvasin pinjansiemenillä pähkinäallergian takia)
kourallinen lehtipersiljaa
1,5 dl dukkahia (ohje alla)
loraus appelsiinivinegrettiä (ohje alla)

Lohko persimonit kunnon kokoisiksi palasiksi. Kuumenna pannu, anna voin sulaa ja lisää sekaan sokeri. Kun sokeri on sulanut kinuskimaiseksi, paista persimonlohkot niin, että ne saavat hiukan väriä. Pyörittele lohkot dukkahissa (ohje alla). Ripota päälle ripaus suolaa. 

Kokoa salaattisekoitus tarjoilulautaselle. Aseta päälle persimonit ja murusteltu vuohenjuusto sekä pähkinät. Pirskota sekaan osa vinegretista (on aika tujua tavaraa, eli varovasti!). Tarjoile!

Dukkah-mausteseos
(n. 4 dl)

2 rkl pistaaseja
2 rkl manteleita
2 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl pinjansiemeniä
1 tl chilirouhetta
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl seesaminsiemeniä

Paahda kuivalla pannulla kaikki ainekset seesaminsiemeniä lukuunottamatta, noin 4 minuuttia. Siemenet saavat saada hiukan väriä. Survo siemenet sileäksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Paahda seesaminsiemeniin hiukan väriä ja lisää ne sekaan kokonaisina. Dukkahia jää reilusti yli, voit säilöä sen tiiviiseen purkkiin seuraavia salaatteja varten.

Appelsiinivinegretti

1/2 dl appelsiinin mehua
1/2 dl sitruunan mehua
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
sormisuolaa

Valmista vinegretti sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Vinegrettiä jää runsaasti seuraavaa salaattia varten.








16 kommenttia:

  1. Tuota siis. paistetaanko persimonit voissa? Ripottelllaanko mausteseos päälle vai miten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, oli tosiaan jäänyt "hiukan" puutteelliseksi ohjeistus! Kiitos että kommentoit, nyt löytyy tarkempi ohjeistus. :)

      Poista
  2. Persimon taipuu kyllä moneen ja on erinomainen makupari vuohenjuustolle! Ihanan kuuloinen salaatti.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapa jänskältä, varmasti hyvää noilla aineilla ja mausteilla.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaapa herkulliselta. Tuo Dukkah-seos on juuri sellainen yhdistelmä, josta varmasti pitäisin.

    VastaaPoista
  5. No nyt!
    Onneksi persiomonit on vielä sesongissa. Ehkä jo huomenna lomapäivän lounas on tämä.

    VastaaPoista
  6. Tää oli NIIIIN hyvä resepti. Oon tehnyt jo kahdesti ja laitoin jo blogiinkin. Kiitos Janna <3

    VastaaPoista
  7. Oi, tätä täytyy kokeilla! Käytetäänkö tässä kuorittuja pistaaseja vai kuorellisia?

    VastaaPoista
  8. Mä luulin syöneeni maailman parasta salaattia erään ystäväni luona, mutta mukava lukea, että vieläkin parempaa on tarjolla :) :) Kuulostaa hyvältä ja itselleni ihan uusia juttujakin kuului tähän salaattiin! Herkullista! Kuvat eivät nyt jostain syystä avautuneet tähän koneelleni tällä kertaa.

    VastaaPoista
  9. Aivan ihana salaatti, kiitos inspiraatiosta! Tein vegaaniversion, jonka lisäsin blogiini. Varmasti tulee tehtyä monesti uudelleen, oli tämä niin hyvää.

    VastaaPoista
  10. Ihanan raikas uuden vuoden aloitus! Hieno tuo sininen tausta kuvissa!

    VastaaPoista
  11. Minuun taas vuohenjuusto ei uppoa, joten jäävään itseni tämän maailman parhauden arvioinnista :-) upean näköistä kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tekemään tuolla minun versiollani eli fetalla vuohenjuuston sijaan! :)

      Poista
  12. Upeat värit! Persimonien ihanuus ei ole oikein itselle koskaan avautunut, mutta voisin korvata ne punajuurella tai ruusukaalilla :-)

    VastaaPoista