torstai 8. joulukuuta 2016

Unelmien road trip Kaliforniassa

Viime kesäinen reissumme Kaliforniaan palaa vieläkin mieleen viikoittain. Roadtrip piti sisällään niin uskomattoman määrän erilaisia maisemia, kaunista luontoa, ihanaa ruokaa ja mielenkiintoisia ihmisiä, että voisin lähteä sinne takaisin vaikka heti. Näimme vain osan yhdestä osavaltiosta ja silti tuon kahden viikon aikana näin enemmän erilaisia maisemia kuin tähän astisessa elämässäni yhteensä. Pyhitän Kalifornian luonnolle ja maisemille oman postauksensa, tällä kertaa keskityn kaikkeen siihen ihanaan ruokaan, jota reissun aikana pistelimme suuhumme.


Nämä huikeat maisemat saimme kohdata Mammoth Laken metsissä. 


Santa Cruzin legendaarinen huvipuisto. 

Lensimme ensimmäisiksi päiviksi Los Angelesiin, jossa meillä oli majoitus Venice Beachilta. Sijainti oli erinomainen, lähellä legendaarista, eläväistä ja boheemia rantaa. Venicessä, Tocaya Organicassa söimme mm. järjettömän herkullisia, paahdettuja keittobanaanilastuja guacamolella. Meksikolainen keittiö on Losissa luonnollisesti vahvasti edustettuna ja Santa Monicassa vedimme huiviin superhalvat ja todella autenttiset tacot, paikassa nimeltä Tacos Por Favor, jonne emme olisi ikinä eksyneet ilman Airbnb-hostiemme vinkkiä.

Huikea Tacos por favor. 

Myös kasvis-, luomu- ja raakaruoka ovat kovassa huudossa ja tarjonta ja laatu niiden suhteen on hiukan eri kengissä kuin esimerkiksi Suomessa. Losiin sain rutkasti ruokavinkkejä Tasty Living Helsinki -blogi avuliaalta Annalta, suurkiitos!

Tocaya Organican tacot olivat valtaisia. 

Keittobanaanilastuja ja guacamolea Tocaya Organicassa. 


Los Angeles on käsittämättömän valtava kaupunki, jonka julkinen liikenne on lähinnä vitsi ja parkkeeraaminen kallista, joten majoituksen sijainti kannattaa harkita tarkoin. Vahva suositus Venicelle ja Santa Monicalle, molemmissa tunnelma on rento, ruoka hyvää ja meri vieressä.

Lähikuppilamme Thai East Windin ihanat tofuwontonit. 


Mateo Ice Cream & Fruit Bars kotikadullamme Losissa. 


Losista starttasimme legendaariselle Pacific Coast Highwaylle kohti Big Surin huikeita maisemia ja San Franciscoa. Olimme liikkeellä kahden yöpymisen taktiikalla ja ensimmäiseksi yöpaikaksi valikoitui pikkuruinen Los Ososin kylä. Matkalle sinne pysähdyimme Santa Barbaran rantakaupungissa, josta löytyy varmasti myös kivoja ravintoloita, mutta emme oikein olleet ottaneet selvää mestoista etukäteen ja päädyimme turistiravintoloita pursuilevalle, joskin kauniille kadulle pyörimään. Söimme lopulta kohtalaisen ankeassa saksalaisessa ravintolassa ja nappasimme taskuun vieläpä reissun ainoat parkkisakotkin.

Perusmaisemia Pacific Coast Highwayn varrelta, tässä McWay Falls. 


Los Ososin kylässä söimme reissun ensimmäiset periamerikkalaiset burgerit jälleen Airbnb-hostin suosituksesta varsin vaatimattomassa, mutta palkitussa paikassa nimeltä Sylvester's. Mehukkaat pihviburgerit ja erinomaiset bataattiranskikset tarjoiltiin kasuaalisti muovikorista pirttipöydän ääressä paikallisen nuorison ryystäessä valtaisia pirtelöitä viereisessä pöydässä. Kovin autenttista ja herkullista! Los Ososissa Airbnb-hostimme oli jättänyt meille jääkaappiin ihanan aamiaisen, joka koostui tuoreista hedelmistä, english muffineista, tussilla merkatuista hard boiled -munista ja isäntä-Steven itse valmistamasta maapähkinävoista.

Liikuttavan ihana aamiainen Los Ososin Airbnb-hostimme toimesta. 

Seuraava pysäkki oli Montereyn kaunis rantakaupunki. Siellä söimme mm. hauskassa, tiki bar -tunnelmaisessa hawaijilaisravintolassa nimeltään Hula's Island Grill ja valloittavassa aamiaismestassa nimeltään Lou Lou's. Nämäkin vinkit saimme asuntomme emännältä. Aamiaismesta oli pikkuruinen diner laiturilla meren rannassa. Meininki oli periamerikkalainen: ohi kulkeva tarjoilija kaatoi lisää kahvia kysymättä ja kokki paistoi annoksia tiskin toisella puolella. Söin jättimäisen Monterey Jack -juustolla täytetyn munakkaan, jonka kanssa tarjoiltiin luonnollisesti jättiläiskasa perunoita, tomaattia, sipulia ja paahtoleipää.

When in Monterey, eat Monterey Jack Omelette @ Lou Lou's. 


Montereyn jälkeen edessä oli rantareitin legendaarisin ja maisemallisesti huikein pätkä, Big Sur. Matkan varrelle oli ripoteltu jonkin verran pysähdyspaikkoja, mutta kaikki ruoka, juoma ja bensa oli superkallista, joten ruokailut kannattaa ajoittaa ennen ja jälkeen Big Suria ja keskittyä nauttimaan vain huikeista maisemista.

Huikea Tyynenmeren rannikko. 

Lopulta saavuimme San Franciscoon, joka vei sydämmemme monella tapaa. Kaupunki on todellinen kulinaristin mekka, josta saimme pelkän pintaraapaisun reilun kolmen päivän reissullamme. Saimme valtavan määrän vinkkejä Truly Kira -blogin ihanalta, avuliaalta Kiralta. Valtaisa kiitos!

Tätä olisi voinut tehdä enemmänkin: viiniä, ulkoilmaleffa ja huikean kaunis Mission Dolores Park. 

Reissun (ja kenties koko Amerikan) parhaat ja autenttisimmat burritot söimme La Taqueriassa, Mission Districtillä. Mesta on tosi rento ja sopivan meluisa. Lähistöllä sijaitsi myös ihana Mission Pie -kahvila, jonka amerikkalaiset hedelmä- ja marjapiiraat veivät kielen mennessään. Illallismestoista mieleen jäi Hawker Fare, rento ja persoonallinen thairavintola, jonka nuudelit olivat herkullisia ja tulisia. Mission Districtiä voin ehdoitta suositella kelle tahansa värikkäästä meiningistä ja ihanista ruokapaikoista pitävälle. Lähtöpäivänä kävimme ihanassa Stable Cafessa (niin ikään Missionissa), jossa nautimme aamiaisen luumupuiden ja kaktusten katveessa.

Ihanan tunnelmallinen Stabla Cafe ja huevos rancheros. 


Raparperi-mansikkapiirasta Mission Piessa.

San Franciscossa piipahdimme myös Sausaliton piskuisessa rantakylässä Golden Gate -sillan toisella puolella. Siellä söimme herkulliset pizzat Bar Boccessa, rennossa ja tosi suositussa rantaravintolassa. Osa asiakkaista istui rantahiekalla pizzoineen, sisätiloissa pääsi astetta fiinimpään fiilikseen.

Rucolaetsivä ja Bar Boccen herkulliset pizzat. 

Seuraavaksi matkamme jatkui täysin toisenlaisiin maisemiin, läpi tulikuuman Death Valleyn ja yli hyisen Sierran Nevadan vuoriston aina sympaattiseen ja huikaisevien maisemien Mammoth Lakesin kaupunkiin. Noin päivinä söimme lähinnä sipsejä ja itsekokattuja aterioita. Parin yön pysähdyksellämme Las Vegasissa välttelimme ylihintaisia casinoravintoloita syömällä takuuhyvässä Shake Shackissa ja syrjäkaupungilla liikuttavan amerikkalaisessa pannariravintolassa, The Original Pancake Housessa. Reissun kulinaristinen anti painottui siis selkeästi rannikkokaupunkeihin.

Shake Shack ei petä, Las Vegas. 

Lautasen koko lähenteli tarjotinta, päättele siitä pannarien koko.  The Original Pancake House, Las Vegas. 


Hintataso Kaliforniassa oli Suomen huitteilla, joskin annokset olivat useimmiten valtaisia. Jos malttaisi, voisi monissa paikoissa ruokia tilata hyvin myös puoliksi. Tippaaminen on tietysti ehdotonta, joten ravintolan hintatasoa etukäteen arvioidessa tipin osuutta ei sovi unohtaa. Sopiva tippiprosentti on 15-20 % eikä sitä voi oikeastaan milloinkaan jättää maksamatta, sillä tipistä koostuu yli puolet kaikkia sinua palvelleiden ihmisten palkasta. Mikäli palvelu olisi kertakaikkisen surkeaa, tipin voisi tiputtaa alle 15 %:n. Meillä oli käytössä oli Alli Haapasalolta taannoin nappaamani superkätevä vinkki: katso laskusta verojen osuus ja kerro se kahdella, jolloin tippiä tulee hiukan alle 18 %:n edestä.

Ruokaa rakastavalle Kalifornia on unelmakohde. Rannikon isoissa kaupungeissa ruoan taso on erinomainen, uusi ravintoloita nousee hirvittävällä tahdilla, kilpailu on kovaa ja jokaisella löytyy jotakin. Tuskin missään on yhtä helppoa olla vegaani, gluteeniton tai raakaruokailija kuin Kaliforniassa.

41 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ruokia ja ideoita kotikeittiöönkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Matkoista kyllä aina jää monta ruokainspistä kutkuttelemaan! :)

      Poista
  2. Ihana ruokamatka kaiken muun näkemisen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nälkää ei varsinaisesti tarvinnut potea. :)

      Poista
  3. Teillä on ollut mitä ilmeisemmin aika sama reitti kuin meillä tuossa kuukausi sitten. Teimme matkan vain toiseen suuntaan eli Losista lähdimme ensimmäiseksi Mammoth lakesiin ja siitä San Franciscon kautta takaisin rantaa pitkin. Tuo oli jo minun kolmas road trip tuolla seudulla ja takaisin haluaisin. Mammoth lakes jäi tällä kertaa mieleen hyvin voimakkaasti. Kävittekö Bodien autiokylässä? Se oli kyllä ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka käydä. Meidän reissusta löytyy tarinaa täältä: http://www.pullahiiri.com/2016/10/halloweenin-odotusta-kaliforniassa.html ja täältä : http://www.pullahiiri.com/2016/11/amerikan-kakkumessut-kaliforniassa-cake.html Paljon ihania paikkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että tekin olette olleeet samoilla seuduilla! Mammoth Lakes jäi meillekin mieleen erityisesti, todella kaunis ja kiehtova paikka. Bodie ei osunut meidän reitille valitettavasti - pelkästään Kaliforniassa on niin hurjasti nähtävää että ei oikein tiennyt mitä jättää väliin ja mitä ei. Ihanat postaukset sulla teidän reissusta! :)

      Poista
  4. Ihan täydellisiä maisemia ja lautasia. Olisi niin mahtava lähteä käymään tuollakin suunnalla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, Kalifornia ei todellakaan jätä kylmäksi. Ihana, kaunis osavaltio!

      Poista
  5. Tuollainen reissu olis kyllä aivan unelma. Olen käynyt Kaliforniassa kerran ja tahdon takaisin. Venice Beach jäi mieleen aivan omaleimaisena, ja Los Angelesin tacot ovat ehdottomasti kokeilulistalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venice on kyllä tosi ihana tunnelmaltaan, jotenkin vaikea kuvailla sitä letkeää mutta tyylikästä meininkiä! :)

      Poista
  6. Unelmareissu!!! Kaikki näyttää sitäpaitsi niiiiiin herkulliselta ... ehkä siellä amerikassa pitäis joskus saada aikaiseksi käydä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ehdottomasti! Haluan takaisin mahdollisimman pian. :)

      Poista
  7. Todella herkun kuuloinen reissu, eikä pelkästään ruokien vuoksi. Mekin käytiin tuolla Santa Cruzin huvipuistossa. Mikä siitä tekee legendaarisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkku oli kyllä kaikinpuolin meidän reissu. Santa Cruz on legendaarinen huvipuisto mm. siksi, että se on yli sata vuotta vanha ja viimeisiä yhä käytössä olevia, klassisia amerikkalaisia merenrantahuvipuistoja. Siellä oli jotenkin tosi kiva ja autenttinen jenkkitunnelma!

      Poista
    2. Joo, me tykättiin kans fiiliksestä. Osuttiin paikalle ihan sattumalta. Siinä pitäjässä oli aivan ihana jätskipaikka.
      http://sillasipuli.blogspot.fi/2014/06/one-happy-day-in-california.html

      Poista
  8. Herkullisen kuuloinen reissu. Olin itse marraskuussa San Franciscossa, mutta valitettavasti töiden takia oli aikataulu niin tiivis, etten oikein ehtinyt kunnolla kiertelemään ruokapaikoissa... ehkä sitten ensi kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkuja tosiaan piisasi niin paljon, ettei tarvinut kuin päätä pyöritellä ympäriinsä ja aina osui kohdalle toinen toistaan kutsuvampia ravintoloita. San Francisco vaatisi kyllä aikaa, mekin viivyttiin siellä vain kolmisen päivää.

      Poista
  9. Jostain syystä matkalla aina yks tosi iso juttu on juurikin ruoka ;) Sitä odottaa ja ottaa selvää ja haluaa maistaa mahdollisimman paljon ja suunnittelee kohteita välillä ruokapaikkojen mukaankin :) San Franciscon kun sanotaan vielä olevan foodieden unelmapaikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, samalla teemalla itsekin kyllä aina matkustan. :) San Francisco todella on kyllä foodietaivas!

      Poista
  10. Teillä on ollut upee reissu! Tätä postausta lukiessa matkakuume Kaliforniaan vaan kasvaa ja kasvaa. Ihan mielettömiä maisemia ja herkkuja safkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne siis - halvalla pääsee nykyään, kun lentojen hinnat ovat tulleet niin alas! :)

      Poista
  11. Vau, minkä kokoisia ja näköisiä annoksia. Nälkähän tässä tuli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annoskoko oli kyllä valtava melkeinpä joka paikassa! :)

      Poista
  12. Apua toi taco näyttää ihan mahtavalta! :D

    VastaaPoista
  13. Shake Shack!! saisipa niiden burgerin nyt, ai että. Tuollainen roadtrip olisi meilläkin tulevaisuudessa haaveena, olen reissannut Kaliforniassa muuten mutta autolla olisi hauska huristella paikasta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huristelu tuolla päin on kyllä suositeltavaa - näkee ihan uskomattoman maisemien kirjon ja autoilu on suhteellisen edullista ja helppoa. Shake Shack saisi kyllä tulla Eurooppaan!

      Poista
  14. Mä olen kaksi kertaa käynyt Californiassa. Mulle jäi niiltä reissuilta mieleen meksikolainen ruoka, joka oli ihan erilaista kuin suomen tex mex ja ruoka rekat. Ja just toi tippikulttuuri. Erityisen hankalaa ruokailusta teki välillä se, että kaikissa ravintoloissa laskua ei suostuttu jakamaan, vaan koko pöytä laskutettiin yhdessä. Mä olin sellaisessa tapahtumassa, jossa yhdessä syömässä oli toisilleen tuntemattomia ihmisiä, eikä tälläisellä suomalaisella pankkikortin käyttäjällä meinannut aina olla tarpeeksi käteistä mukana.

    Mut matkakuumetta kyllä pukkaa kun näitä kuvia katselee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ravintoloissa maksaminen ei aina ollut suomalaiselle ihan iisiä! :D Meksikolainen ruoka on kyllä todella aika eri juttu kun tex-mex, tykkään ja tykkäsin kovasti! :)

      Poista
  15. Upeita kuvia ja ruokia! Kaverimme asuvat Missionissa ja tuo Dolores Park sekä alueen ravintolatarjonta ovat tulleet tutuiksi fb:n kautta. Kuola valuu pelkästä ajatuksesta!

    VastaaPoista
  16. Aika hulppean kokoisia annoksia, huh!

    VastaaPoista
  17. kuulostaa erittäin antoisalta reissulta! Noi jättitacot jäivät kyllä kutkuttelemaan- pitäisiköhän siirtyä Foodoran sivuille :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti pitäis! Jospa vaan jostain Suomesta sais yhtä hyviä...

      Poista
  18. Vau, mikä reissu! Täällä viittaa yksi joka myös ihastui San Fransiscoon. Harmillisesti vietin siellä vain viikonlopun ja samaa mieltä että sinne (ruoka)matkalle suuntaavan kannattaa varata aikaa huolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Kiran vinkeillä olisi saanut vietettyä siellä helposti puoli vuotta. :D

      Poista
  19. Super hyvin kirjoitettu! - Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

    VastaaPoista