lauantai 9. tammikuuta 2010

Paluu wokkipannun ääreen

Pitkästä aikaa teki mieleni wokkiruokaa. En kyllä edes muista, milloin viimeksi olisin wokannut yhtikäs mitään, vaikka jossain vaiheessa kaikenlaiset aasialaishenkiset pannuruoat olivat ihan jokaviikkoista ruokaa. Lähikaupan hyllyjen välissä ummentuneita wokkireseptiarkistoja muistini syövereistä tonkien päädyin kasaamaan ostoskoriin vihanneksia, tofua ja cashew-pähkinöitä.

Nappasin hyllystä mukaani myös sitruunaruohotahnan, jollaisesta minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta. Valmiit tahnat ovat aina silti pientä epäilystä nostattavia, varsinkin, kun vasta kotona huomasin, että kyseinen ruohotahna sisälsikin aiemmin käyttämistäni Spice Up -merkkisistä tahnoista poiketen lisäaineita. Mälsää! Saakohan sitruunaruohoa Suomesta tuoreena tai tölkkitavarana?

Thai-henkisestä wokistani meinasi lopulta tulla melkoiset tulista, mutta onneksi purkillinen kookoskermaa pelasti tilanteen. Tuota kookosmaidon rasvaisempaa serkkua ensi kertaa kokeiltuani olen muuten aivan myyty, ihanan paksua ja maukasta! Kookosvihani on kohta kokonaan kaikonnut!

Ruoka oli erityisen hyvää ja tofukin kunnolla maustunutta, mutta semmoinen ongelma tässä reseptin rakentelussa ilmeni, että sitä ei ole tallella missään. Kirjasin kerrankin ylös teelusikan tarkkuudella kaikki sekaan heittämäni ainekset ja pistin reseptilappuna toimineen kirjekuorenkappaleen liian varmaan talteen. Että semmosta. Reseptit, joista puuttuu puolet määristä, eivät ole kyllä oikein mistään kotoisin. Niin että ensi kerralla sitten vissiinkin kirjaan ohjeen ruoanlaiton ohessa suoraan koneelle. Tässä kuitenkin wokin ohje väljin mitoin ilmaistuna.




Cashew-tofuwokki

auringonkukkaöljyä
paketti (luomu)tofua
1 pieni parsakaali
1 paprika
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
100 g cashew-pähkinöitä
tölkillinen minimaissintähkiä
2 dl kookoskermaa
½ limen mehut
reilu loraus soijaa
1-2 rkl punaista chilitahnaa
2 tl sitruunaruohotahnaa
2 tl inkivääriä
1-2 rkl hunajaa
1 tl raakaruokosokeria
n. 100 g nuudeleita
suolaa

Marinaadi tofulle:

auringonkukkaöljyä
soijaa
chilitahnaa
sitruunaruohotahnaa
inkivääriä
hunajaa
½ limen mehut


Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja lisää sekaan paloiteltu tofu. Pistä jääkaappiin muhimaan. Paahda cashew-pähkinöihin vähän väriä kuivalla, kuumalla paistinpannulla, siirrä sivuun.

Pilko vihannekset rennolla kädellä reilun kokoisiksi palasiksi. Kuumenna wokkipannussa reilusti öljyä ja lisää sipulit ja valkosipulit. Anna niiden kuulottua hetken ja lisää sitten parsakaali, paprika ja maissintähkät. Paista vihanneksia hetki ja lisää sitten tahnat ja mausteet. Viimeiseksi lisättävä kookosmaito laimentaa soppaa aika tavalla, joten maku saa tässä vaiheessa olla aika tymäkkä.

Kun kasvikset hautuvat pannulla, keitä nuudelit kattilassa melkein kypsiksi ja lisää wokkiin. Lisää sekaan tofu ja kookosmaito, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna soossin hautua hetki ja lisää viimeisenä paahdetut pähkinät. Nauti heti!

6 kommenttia:

  1. jes uusi marinadiohje. kokeilen!
    maisa

    VastaaPoista
  2. tofu on kyllä vaikea kun se ei meinaa millään imeä itteensä makua! aika reilusti noita tahnoja ja muita sai sekaan heittää ja varmaan olis ollut hyvä antaa maustua vaikka tunnin. mulla eivät maustuneet kuin ehkä puoli tuntia, ei olis haitannu tuhdimpi maku ollenkaan :)

    VastaaPoista
  3. Mustakin aina tuntuu, etten saa tofuun oikeen makua, joten sitten sen kokkaamista tulee välteltyä. Vois kyllä tekaista vaikka tämän suuntaista apetta taas joku kerta, on taas muutaman päivän tehnyt mieli jotain tosi mausteista sapuskaa!

    VastaaPoista
  4. Joo, näin joulun jälkeen jotenkin tekee mieli jotain ihan muuta! Tofu on kyllä mun mielestä hirveän hyvää, ja ihanaa mahantäytettä, sillä siitä tulee täysi olo muttei ollenkaan ähky. Mutta justiinsa lisää noita marinointi-ideoita ja reseptejä pitäis saada. Ehkä jonkun tofu-keittokirjan hankkiminen vois olla hyvä idea! :)

    VastaaPoista
  5. no mä... syön tofun usein pelkästään soijakastikkeella maustettunaa :p huvinsa - taipumuksensa - kullakin. mutta nyt ajattelin vähän parantaa tapojani ja opetalla jotain ruuanlaittoa tänä vuonna (tämä oli uudenvuodenlupaus). silloin kun marinoin niin mulle riittää pari tuntia marinadissa, mutta yön yli kun antaa tulla niin on paras tulos.

    maisa

    VastaaPoista
  6. Joo, se yön yli tai edes parin tunnin marinoiminen vois olla ihan kova juttu. Mutta se edellyttäis, että olisin päivää aikaisemmin päättänyt seuraavan päivän ruoan, melkein mahdotonta! :D

    VastaaPoista