perjantai 11. maaliskuuta 2011

Pyöreiden asioiden aatelia, osa 2

Pidän linsseistä, mutten koskaan ymmärrä tehdä niistä muuta kuin linssikeittoa, mikä sekin on kyllä erinomainen muoto syödä linssejä. Onneksi kuitenkin hoksasin, että niistä voi tehdä muutakin, kuten esimerkiksi pyöryköitä. Pumpkin Jam -blogista löysin sopivan oloisen reseptin, jolla sain aikaiseksi pellillisen ihan erityisen hyviä palleroita.

Jostain kumman syystä sain päähäni raastaa pyörykkätaikinaan parmesaania, mikä ei kyllä sitten hetken päästä ajateltuna kuullostanut ollenkaan sopivalta pyöryköiden hivenen aasialaiseen makumaailmaan. Valmiiden pyöryköiden maku yllätti - parmesaani sopi palloihin vallan hyvin tehden mausta tosi täyteläisen. Sanoisin kuitenkin, että ilmankin pärjää, jos haluaa pyörykkänsä vegaanisina.

Resepti muokkautui hitusen muiltakin osin. Alla ohje sellaisena kuin sen toteutin. Näitä uusiks! Samoin tuoreella mintulla terästettyä porkkanatsatsikia, joka päätyi samalle lautasella ja muodosti pyöryköiden kera aika täydellisen parin. Mukana niin ikään hengaillut kukkakaalimuusi sen sijaan jäi auttamatta tovereidensa varjoon, vaikka hyvää olikin.




Linssipyörykät

2 dl punaisia linssejä
vettä
1 isohko sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 pienehköä luomuporkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
2 rkl voita tai kookosöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl raastettua parmesaania
1 dl mantelijauhetta
1 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl garam masala -mausteseosta
1 tl hienoa merisuolaa

Huuhtele linssit ja keitä niitä noin 15 minuuttia. Valuta hyvin. Kuori ja silppua sipulit. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa. Kuumenna rasva kasarissa ja kippaa sekaan sipulit. Kuullota hetki ja lisää raasteet. Anna niiden muhia ja pehmentyä pannulla tovi. Yhdistä linssit ja kasvikset, soseuta setti sauvasekottimella.

Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla sen verran, että ne saavat pintaansa väriä. Rouhi siemenet murusiksi. Lisää taikinan sekaan siemenet, mantelijauhe, parmesaaniraaste ja mausteet.

Muotoile taikinasta palleroita ja paista ne kypsiksi 200-asteisessa uunissa. 15 minuuttiakin riittää, mutta koska halusin pyöryköiden pintaan vähän enemmän väriä, paistoin niitä lähes 25 minuuttia.

Alkuperäinen resepti Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla -kirjasta.

17 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla, vaikka en ole tainnut ikinä syödä linssejä (epäluulo)! :)

    VastaaPoista
  2. Kasvispihvit ja -pyörykät on semmoinen ruokaryhmä, jota mulla tulee jostain syystä harvoin hyödynnettyä. Viikolla on aina niin kiire laittaa ruokaa ja viikonloppuna ei muuten vaan tule laiteltua. Näitä olen kyllä tehnyt joskus muinoin, mutta oli niin herkullinen kuva ja annos, että täytynee ottaa uusintakierros sopivalla ajalla! Tuo Marianne Kiskolan kirja (tai oikeastaan kaikki kirjat) on kyllä aivan ihana!

    VastaaPoista
  3. Millahan tuon mantelijauheen voisi korvata? Meilla kun sita myydaan vaan pikkuruisissa nykeropusseissa, joita saa varmaan ostaa kaksi-kolme etta tuon desin saan kokoon. Uskaltaiskohan laittaa vehnajauhoa vai tuleeko alloa?

    VastaaPoista
  4. Sara: Linssien maku on aika papumainen ja ne on koostumukseltaan tosi kivoja. Suosittelen! :)

    Helmi: Sama juttu. Jotenkin se raastaminen ahdistaa aina etukäteen :D Kiskolan kirjat tosiaan ovat inspiroivia ja reseptit houkuttelevia, harmi vain että yllättävän harvoin niistä tulee kokattua! :)

    Elli: Joo! Alkuperäsessä ohjeessa oli perunahiutaleita, mut en kyl tiedä onko niitäkään siellä? Mut yks muussattu peruna? Ja vaikka vähän vehnäjauhoja? Tai korppujauhoja? Mä pistin mantelijauhoa ihan vaan siks että viljat ja potut ei tuu mun mahan kaa toimeen.

    VastaaPoista
  5. ihan mistä vaan pavuista saa muuten palleroita helposti, eikä ohjeeksikaan tarvi juuri muuta kun ne pavut, vähän jauhoa tai vastaavaan pitämään sen kansassa ja nestettä.. ja paljon mausteita.

    VastaaPoista
  6. Aleksi: Joo! Liian harvoin tulee tehtyä. Tein kerran papupyöryköitä jonkun Kiskolan kirjan ohjeen mukaan, levisivät uunissa kivasti koko pellin kokoiseksi papulaataksi :D

    VastaaPoista
  7. Ihanan näköistä toi porkkanatsatsiki! Mun ongelma linssipyöryköiden kanssa on ollut aina juurikin kuivuus - kiitsa siis sekä parmesanvinkistä että tuosta porkkanaisesta lisäkkeestä siihen kylkeen :)

    VastaaPoista
  8. Joo, samanlainen pelko mullakin oli näitä kokatessa, mutta olivat oikein meheviä ja pehmeitä.

    Varo vaan, porkkanatsatsiki on tosi koukuttavaa kamaa! Varsinkin kun sen tekee paksusta, 10-prosenttisesta jogurtista. Aah.

    VastaaPoista
  9. Hei, tossa ohjeessa ei lue, mihin linssit pannaan valuttamisen jälkeen. Sit tähän sellaen hymiö, jossa kohotetaan silmälaseja nenänvartta pitkin.

    VastaaPoista
  10. Oho, katoppas! Ne vedetään sipulien ja muiden kavereiden kaa sauvasekoittimella mössöks! Varmaan ehkä arvasitki. 8---------)

    VastaaPoista
  11. Olin ostamas kissanruakaa ku muistin tän merkinnän statistin, kukkakaalimuusin. Koukkasin kaupan kaalilaarin kautta ja täytyy sanoo et oli aikamoinen illallinen: kukkakaalimuusii kera paistetun tofun ja kesäkurpitsan. Aijai.

    Pidettäiskö joku viikonloppu keskinäinen kokkikurssi? Joo! Ikään ku jatkumona sille etnokauppakierrokselle! Voisin vilauttaa mun seitanmakkarareseptii..........

    VastaaPoista
  12. Sini: Se muusi on kyl jotenki tosi gurmee, ihana smuutti! Joo ehdottomasti kokkikurssi! Tosi viikonloput on aina niin täynnä et arkikurssi ois ehkä kivempi. Makkaran vilautus kiinnostaa.

    VastaaPoista
  13. Mul on kaikki päivät täynnä mut raivaan!
    Ja sitä paitsi tiesin heti et makkaran vilautus tepsii.

    VastaaPoista
  14. Kommentoin nyt tähän vanhaan postaukseen, kun nää on nyt sitten uunissa, ainakin mössö oli uuniin mennessä hyvän makusta :) Mä sain tästä noin 30 palleroa, jos jotakuta kiinnostaa annoksen koko.

    Ja porkkanatsatsiki vaikutti kans näitten kaverilta ni tein sitäkin :)

    VastaaPoista
  15. Agatha: Kerrohan sitten tykkäsitkö, ja saitko pysymään kasassa! :) Kiitos annoskoon määrittelystä, olikin (taas) unohtunut iteltä! Porkkanatsatsiki on ihan taivaallista, pitää itekin tehdä sitä mahdollisimman pian.

    VastaaPoista