maanantai 18. huhtikuuta 2011

Harvoin tarjolla

Teen hyvin harvoin mitään jauhelihasta, mutta kun teen, haen sen hallista. Järkyttävän suuren laatueron lisäksi yllätys on ollut hinta - hallin pienestä lihakaupasta ostettu 400 gramman käärö naudan paistijauhelihaa maksaa reilusti alle neljä euroa. Eipä siis todellakaan ainakaan rahan takia ole tarvinnut jättää parempaa lihaa ostamatta.

Luomulihan suhteen olen vielä noviisi, sillä en ole saanut aikaiseksi selvittää, mistä saisin laadukasta ja tuoretta luomujauhelihaa. Kaupan vakuumipakattu luomu ei makunsa ja koostumuksena puolesta kyllä ole vakuuttanut. Luomuhommat ovat kovasti sekä mielen päällä että sydämellä, joten Turku-vinkkejä laadukkaan luomu(jauhe)lihan suhteen otetaan mieluusti vastaan.

Tuossa männä viikolla pyöräytin yllä mainitusta laatulihasta pannullisen lihapullia. Blogaamisen arvoisia pullat ovat siksi, että ne olivat ehdottomasti parhaat ikinä tekemäni lihapullat. Reseptissä ei kai sinällään ole mitään ihmeellistä, mutta ihan taivaallisia palleroita ne kyllä olivat. Voissa paistamiselle toki saattoi olla osuutta asiaan.


Lihapullien eliittijengi
(n. 12-14 kpl)

400 g hyvää (luomu)jauhelihaa naudan paistista
puolikas punasipuli
3 kynttä valkosipulia
n. 1 rkl dijon-sinappia
2 rkl ranskankermaa
1 kananmuna
mustapippuria, reilusti
harmaata merisuolaa, ainakin reilu teelusikallinen
ripaus sokeria
chilijauhetta
paistamiseen voita

Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi. Sekoita keskenään taikinan ainekset. Pyörittele taikinasta pienehköjä pullia. Kuumenna pannussa voi ja paista pullat muutamassa erässä. Kääntele pullia niin, että ne paistuvat joka puolelta tasaisesti. Pullat saavat tulla pinnaltaan aivan ruskeiksi.

Voit halkaista yhden pullan kokeeksi, mikäli se on ihan aavistuksen verran punertava keskeltä, on pulla valmis. Nosta valmiit pullat astiaan folion alle hetkesi vetäytymään. Tarjoile muhkean salaattipedin kera.

9 kommenttia:

  1. Lihatiskin jauheliha on kyllä parasta! Itse tajusin sen vasta viime viikolla, kun ostin ensimmäisen kerran lihaa sieltä..ja tein maailman parhaita jauhelihapihvejä. Ennen en ole oikeastaan saattanut syödä jauhelihaa lähestulkoon ollenkaan, mutta nyt söin kokonaisen pihvin ja tykkäsin siitä!

    VastaaPoista
  2. Joo, samanlaiset ahaa-elämykset oli mullaki jauhelihapihvien suhteen joskus vuosi sitten kun tajusin käydä hallin lihakaupassa. Makuero on kyllä aikamoinen, eikä sitä inhaa valkoista töhnää valu pihveistä ulos pellille.

    VastaaPoista
  3. ikinä en ole ostanut jauhelihaa kun musta suurimmassa osassa ruokaa se on ihan turhaa täyteainetta mutta lihapullat on ollut jo pitkään sellanen jota tekis mieli testata.. jotain sellasta italia-mallia johon tulee maidossa uitettua leipää ja kilo parmesaania

    VastaaPoista
  4. Oon kyllä samaa mieltä jauhelihasta, sitä ei tosiaankaan kovinkaan moni ruoka kaipaa. Iteki tulee ostettua jauhelihaa vain semmosiin juttuihin, joihin se ihan olennaisesti kuuluu. Kuten just lihapulliin tai hampparipihveihin (vaikka soijarouhepihvitkin on kyllä hyviä).

    Italia-mallin pyöryköitä oon joskus tehnyt, sitä parmesania saa tosiaan tunkea taikinaan kilon verran, jotta se kunnolla maistuu.

    VastaaPoista
  5. Hiphei, ihan äkkiseltään törmäsin tänne teille ja tämäpä blogi saakin kunnian olla ensimmäinen seuraamani ruokablogi :-D

    Ihan syystä että: kauppahallista haettu jauheliha kosketti. Olen alkanut pahasti karsastaa valmiita jauhelihoja, sika-nauta on tökkinyt jo vuosia ja nyt ei meinaa naudan paistijauhelihakaan maistua. Ja nyt kun siirrymme takaisin keskusta-asukeiksi ja kauppahallin vaikutuspiirin alle, niin oli perin hyvä kuulla, että sieltä saa kohtuuhintaista(kin) naudan paistia jauhettuna.

    Suuuri kiitos, toivottavasti kokeilemma useita reseptejänne! :)

    VastaaPoista
  6. Jee, olen otettu! :D

    Joo, kyllä se kaupan jauheliha on aikalailla eri tavaraa kuin hallin. Parasta sais tietenkin ite jauhamalla, suunnitelmissa oliskin ostaa Kenwoodiin lisäosana lihamylly! Mutta siihen saakka turvaudun kyllä luotettavaa lihakauppiaaseeni :)

    Kiitos itsellesi käynnistä ja kommentista, toivottavasti uskallat kokeilla reseptejäni! :)

    VastaaPoista
  7. Oh, ihana tuo lautanen! Muistan mummolassa olleen samanlaisen, lienee varmaan vieläkin :) Lihapullat on kyllä hyviä ja toimivia, mutta tosi harvoin niitä tulee tehtyä. En koskaan kyllä paista niitä pannulla, kun olis sitten taas käryssä koko asunto ja naapurit soittelemassa palokuntaa...

    VastaaPoista
  8. Noi on mun lempilautaset, omistan niitä kylläkin vaan kaksi :( Sama juttu, ei tuu kovin usein lihapullia pyöriteltyä. Ja sit jos tuleekin, syön ne kaikki heti kerralla. Ei kait ne niin kovasti kärytä?

    VastaaPoista
  9. Aaah, tein näitä taas, ehkä neljäs kerta. Kelpas!

    VastaaPoista