sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Vihreä ongelma

Salaatti on asia, josta en kykene luopumaan edes keskitalvella, vaikka ekologisesti ajatellen kyllä pitäisi. Salaatti on ruokavalioni kulmakivi, ja melkein jokaisen aterian pohja tai vähintäänkin lisuke, jota mätän huiviini joka ikinen päivä kesät talvet. Sama pätee tomaattiin. En juuri nyt edes kykene muistamaan, miten erilaisilta kotimaiset kesätomaatit maistuvat. Ja hyvä niin - totuus olisi liian masentava kestettäväksi.



Turun kauppatorilla kesäisin majailevan Deliverden salaattipuskat ovat kooltaan, raikkaudeltaan ja maultaan hieman eri luokkaa kuin talviset pusikot, joita kaupoissa tällä hetkellä myydään. Vaan ei auta ruikuttaa, jos tahtoo popsia vihreää ympäri vuoden. Sitä paitsi, Deliverde lupaa palaavansa maisemiin maaliskuussa. Viikon päästä!

Eilen tein lounaaksi salaatin, joka sisälsi pitkästä aikaa tofua. Marinadisoossi koostui lähestulkoon kaikesta, mitä kaapista sillä hetkellä löytyi. Siitä tuli oikein hyvä. Ihan vähän keväinen myös.


Seesamitofusalaatti
(yhdelle)

puoli pakettia luomutofua
puolikas pienestä punaisesta paprikasta
kourallinen kirsikkatomaatteja
ruukun verran salaattia
puolikas avokado
pieni kourallinen cashewpähkinöitä

marinadi tofulle:
oliiviöljyä
luomusoijaa
sambal oelekia tai muuta chilitahnaa
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 kynsi luomuvalkosipulia raastettuna
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
mehuloraus sitruunasta
valkoviinietikkaa
mustapippuria
loraus hunajaa
pari ruokalusikallista seesaminsiemeniä

Sekoita marinadin ainekset pienessä kulhossa. Lisää sekaan pilkottu tofu. Anna marinoitua jääkaapissa niin kauan kuin on aikaa (jos olet kovin ennakoiva, vaikka yön yli).

Pilko salaattiainekset. Lado ne lautaselle. Purista päälle sitruunamehua ja lorauta oliiviöljyä. Kuumenna paistinpannulla oliivi- tai kookosöljyä. Paista tofut ja cashewpähkinät marinadeineen pannulla rapeiksi. Seesaminsiemenet ovat siitä viheliäisiä, että ryhtyvät kärventymään nopsasti. Näin ollen tofusta ei mitään ihan superrapeaa ehdi saada, mutta melko rapeaa kuitenkin.

Kippaa tofut ja pähkinät salaatin päälle. Nauti.

8 kommenttia:

  1. Mä aion kokeilla tätä, vaikken kyllä rehellisesti sanottuna vieläkään oikein ymmärrä, että miten se tofu oikein paistetaan rapeaksi. Kaikki tofu, johon olen itse törmännyt, on aika lötkärettä...

    VastaaPoista
  2. Omskis, tässä salaatissa on kaikkia minun herkkuja: marinoitua tofua, kirsikkatomaatteja, avokadoa, casheweita... Ja lisäksi sopivan nopea arki-illan kiireisiin pyöräytettäväksi. Me likes!

    VastaaPoista
  3. Liina: Joo, true dat. Mut yks tofu jolla onnistuu melko hyvin, on Alpron luomutofu. Se on jotenki kiinteempää kun muut. Uunissa paahtamalla sais kyl rapsakampaa varmaankin.

    Helmi: Jee! :)

    VastaaPoista
  4. Liina, paljon rasvaa ja kuuma pannu, pitäis onnistua! :)

    Turussa Vegekaupasta saa muuten Vianan tofua, joka on tosi kiinteää. Suosittelen myös saman puljun hasselpähkinätofua, joka on ihan sairaan hyvää tällaisissa salaateissa, kun sen pyöräyttää ensin (vegaanisessa) punaisessa pestossa ja sit paistaa pannulla.

    VastaaPoista
  5. Ah, todella ihanan näköistä! Mulla on päällä piiiitkästä aikaa taas tofukausi (välillä ei vaan jaksa), mutta myönnän laiskuuteni ja lähinnä olen salaattiin heitellyt savutofua ja sitä marinoitua gourmet tofua, Alpron marinoidut ovat musta tosi pliisuja.

    Ja tuosta rapeudesta piti sanoa että omien kokemuksien mukaan jos marinadissa on hunajaa tai sokeria niin se yleensä paistuessaan antaa kivasti rapeutta.

    Elina, tuo hasselpähkinätofu kuulostaa aivan mahtavalta! Pitääkin selvittää saisiko sitä Helsingistä.

    VastaaPoista
  6. Aivan mahtavan näköinen salaatti!

    Seesaminsiemenet toimivat aina salaatissa, varsinkin tofun kanssa. Olen myös vastikään rakastunut seesaminsiemenöljyyn, antaa ihanan pehmeän, pähkinäisen maun salaatille. Sen rinnalle vielä vähän balsamicoa niin oh, jo on hyvää!

    VastaaPoista
  7. Elina, kiitos vinkeistä! :)

    Jytis: Tofuhommat on mullaki nimenomaan kausittaisia. Ja uudet ideat tofun suhteen aina tervetulleita. En oo ikinä maistanut sitä savutofua tai marinoituja, pitäis ehkä! Samoin kuin koittaa sokerihommaa, se varmaan kivasti karamelisoituu pannulla, aah.

    Mikaela: Kiitti! :) Itekin oon viime aikoina ruvennut ostamaan seesaminsiemeniä yhä useammin, ne antavat pienuudestaan huolimatta yllättävän paljon makua. Pitäis kyllä ostaa useammin pähkinä- ja siemenöljyjä. Ootko säilyttänyt seesamiöljyä jääkaapissa, vaatiiko se sen?

    VastaaPoista
  8. Janna, hullu! Savutofu (siis jos diggailee savun mausta) on ihan parasta. Mutta on se toinenkin marinoitu kyllä koukuttavaa, ja niin helppoa. Välillä menee ihan suoraan paketistakin. Tässä siis kaipaamasi uusi idea tofun suhteen :D

    VastaaPoista