torstai 3. tammikuuta 2013

Uuden vuoden quinoasalaatti

Apua, tein vahingossa niin hyvää ruokaa että taju lähtee! Tapojeni vastaisesti on pakko blogata resepti saman tien.

Kaappeja penkoessani löysin hyllyn nurkasta avaamattoma paketillisen luomuquinoaa. Käyttämättä jäänyt pussukka tuli tarpeeseen, sillä olin juuri fantasioinut erilaisista quinoapohjaisista salaateista. Sen enempää miettimättä ryhdyin kokoamaan kulhoon aineksia jääkaapin köyhähköistä antimista. Ja millaista herkkua niistä syntyikään!

Avokadon kermaisuus, kesäkurpitsan rapsakkuus ja tomaatin raikkaus yhdistettynä suolaiseen fetaan ja hunajaisen makeaan sipuliin tahtoo viedä kielen mennessään. Ripaus chiliä ja appelsiinista ja hunajasta sekoitettu kastike antavat salaatille viimeisen silauksen.

Ei laisinkaan huono startti uudelle ruokavuodelle.



Hunajainen feta-avokadosalaatti quinoalla

1,5 dl luomuquinoaa
2,25 dl vettä
ripaus suolaa

pikkuruinen kesäkurpitsa
rasia kirsikkatomaatteja
n. 80 g fetaa
2 pientä avokadoa
puolikas ruukku salaattia
puolikas sipuli
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
chiliä

kastike:
n. 1/2 dl oliiviöljyä
tujaus hunajaa
n. ruokalusikallinen appelsiinimehua
mustapippuria
suolaa

Pane vesi kiehumaan. Valmista kinoa huuhtelemalla se huolellisesti siivilässä. Jätä siivilään valumaan siksi aikaa kunnes vesi on kuumentunut kiehuvaksi. Lisää veteen suola, ravista quinoasta viimeiset vedet pois ja pane kiehumaan noin 15 minuutiksi kansi raollaan. Anna jäähtyä kattilassa.

Paloittele tomaatit, avokadot, feta ja kesäkurpitsa pieniksi. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Ripota päälle mustapippuria, hiven suolaa ja loraus hunajaa, sekoittele pannulla hetken verran. Pane sipulit ja pilkotut muut ainekset salaattikulhoon, lisää sekaan quinoa ja mausteet.

Tee kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Lorota kastike salaatin joukkoon. Sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja oliiviöljyä, jälkimmäistä saa olla reilusti. Nauti.

Vinkki: jos kaapistasi löytyy jotain tuoretta yrttiä, kuten persiljaa, kannattaa ripottaa sekin mukaan.

18 kommenttia:

  1. Aah, teen kyl tätä heti illalla, melkein kaikki ainekset löytyy minunkin jääkaapistani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, anna sitten palautetta! Mulla menossa jo neljäs lautasellinen.

      Poista
    2. HYVÄÄ. Parempaa kuin ainesosalista antoi odottaa, en ajatellu että feta sopii kaikkien muiden kanssa. Kvinoasta tuli kyllä heti uus suosikki. Oon jotenkin ajatellut että se on liian hankalaa valmistaa (wtf) tai ankean (tattarin) makuista. Mut se onki ihanan täyteläistä ja paljon parempaa kuin esim. riisi. Mitenhän mahtaa olla hiilarien laita? Mitä sun vatsa sanoi?

      Poista
    3. Feta sopii kaiken kanssa. Kiva et tykkäsit! Sä käytät tollai smuutisti suomalaista termiä, ehkä mäki alan käyttää kvinoaa. Eiks ookin paljon parempaa kuin joku mälsä riisi? Hiilareitakin on vähemmän, muistaakseni n. 50 %. Sopi siis ihan hyvin ainakin mun mahalle.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Voisi muutenkin olla helppo ruoka tutustua quinoaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :) Tämä vois tosiaan kyllä olla hyvä ensiaskel kvinoan pariin!

      Poista
  3. Tosi hyvän näköinen salaatti! Alkoipa tehdä mieli fetaa! Voisikin viikonlopuksi tehdä jotain salaattia siitä - mutta siihen on saatava myös minttua (ihmeellinen kesken talven iskenyt mintunhimo...)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :) Minttu sopis muuten erinomaisesti myös tähän salaattiin, luulen.

      Poista
  4. Mä menin ja esitin blogissani sulle haasteen: http://kookistakajahtaa.blogspot.fi/2013/01/haaste.html :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mielenkiintoinen haaste, hauskaa luettavaa!

      Poista
  5. Vesi tulin samantien kielelle!! Menee kokeiluun :) Sulla on muuten aivan mahtava blogi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kerro sitten tykkäsitkö! Kiitos kauniista sanoista. :)

      Poista
  6. Tästä tuli tosi hyvää! Vaihdoin jääkaapin rajatun tarjonnan takia kesäkurpitsan kurkkuun ja salaatin pinaattiin, ja päätin ensi maistelulla että teen seuraavalla kerralla tupla-annoksen. Tämä meni heittämällä lounaslistan kärkeen, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Tämä salaatti on kyllä helposti muokkailtava jääkaapin annin mukaan. Tupla-annos olis ollut paikallaan mullakin, hupenevaista sorttia! :)

      Poista
  7. Aah, tota ku sais! Tai edes jotain tuon kaltaista. Ihanan raikkaan näköistä ja appelsiinimehu kastikkeessa kuullostaa täydelliseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinimehu teki kastikkeesta ihana raikkaan! :) Kokeile ihmeessä.

      Poista
  8. Sinulle on haaste:
    http://anzkunkauha.blogspot.fi/2013/02/haastetta-pukkaa.html

    VastaaPoista
  9. Bongasin tän googlen kautta ja tein. Kerrassaan ihanaa! Korvasin appelsiinimehuk sitruunamehulla ja toimi niinkin. Kiitos reseptistä :*

    VastaaPoista