lauantai 31. tammikuuta 2015

Täydellinen aamupala: Eggs Benedict

Voikohan tässä vaiheessa tammikuuta vielä toivottaa hyvää uutta vuotta? Herkullista helmikuuta ainakin!

Uuteen vuoteen on siirrytty melko laiskasti, mitä kokkailuun tulee. Ruokainspis on ollut jouluähkyn jäljiltä hiukan kateissa, vaikka Pinterest-tauluni ovat pullollaan mitä ihanampia talviruokainspiraatioita. Pari bloggaamisen arvoista reseptiä on kuitenkin odotellut postatuksi tulemistaan.

Kesäinen New Yorkin -reissu jätti jälkeensä armottoman ruokahurmoksen ja monta testattavaa herkkureseptiä. Ihanan 52 Weeks of Delicious -blogin tavoin hurahdin minäkin Nykissä lehtikaaliin. Yksi parhaista reissuruoista oli pienessä italialaisravintolassa nautittu, pinjansiemenillä ja parmesanilla maustettu lehtikaalisalaatti. Toinen syvästi mieleen jäänyt makumuisto oli Buttermilk Channelissa brunssilla nautittu, käsittämättömän herkullinen eggs benedict -annos. Kenties paras aamiainen päällä maan. 



Kasasin meille lauantain ratoksi Benedictin munat. Homma uppomunineen ja hollandaise-kastikkeineen vaatiin hiukan aktiivista kokkausaikaa, muttei kovastikaan taitoa tai hifistelyä. Uppomunia ei kannata pelätä, ovat ihan helppo nakki. Hollandaisen tein tällä kertaa pikaisempana ja helpompana versioina. Perinteinen vesihauteessa vatkailukaan ei tosin kauaa aikaa vie.

Jos kaipaat viikonloppuaamuun syviä onnentunteita, tee tätä!



Eggs Benedict 
(kahdelle)

Uppomunat:

2 munaa
liraus etikkaa
suolaa

Hollandaisekastike:

75 g voita
2 keltuaista
suolaa
liraus sitruunamehua

lisäksi:

2 hyvää sämpylänpuolikasta
2 siivua parmankinkkua

Valmista uppomunat kuumentamalla isossa kattilassa reilusti vettä lähes kiuhuvaksi. Lorauta sekaan etikka ja suola. Tee veteen pyörre kauhalla. Riko munat yksi kerrallaan kahvikuppiin ja tipauta hallitusti pyörteeseen kellumaan, niin etteivät koske toisiinsa. Anna kypsyä 4 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan. Heitä ylimääräiset valkuaispalat pois.

Valmista hollandaisekastike sulattamalla kattilassa voi. Vatkaa keltuaiset kulhossa. Jatka vatkaamista samalla, kun kaadat sulatetun (ja yhä kuuman!) voin keltuaisten sekaan. Jätä valkoinen sakka lisäämättä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Aseta sämpylänpuolikkaalle parmankinkkuviipale kaksin kerroin ja sen päälle uppomuna. Kaada päälle reilusti hollandaisea. Nauti heti. 

4 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä yksi kaikkien aikojen suosikki. Harmillisen harvoin vaan tulee itse tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Homma on niin simppeli, että vähintään joka toinen viikonloppu voisi hyvin tekaista. :)

      Poista