maanantai 24. heinäkuuta 2017

Mokkapalat - paluu lapsuuteen

Sisko oli kylässä ja meidän teki mieli leipoa. Käänsin netin ympäri, mutta mikään ei tuntunut juuri siltä oikealta reseptiltä juuri siihen fiilikseen. Tuttua?

Lopulta lopetin inspiraation etsimisen ja pysähdyin sekunniksi ajattelemaan, mitä oikeasti tekee mieli. Tuttua, turvallista, suklaata. Siis mokkaruutuja.





Mokkaruudut ovat siitä erityinen leivonnainen, että varmasti jokaisella on niihin liittyvä lapsuusmuisto. Oma muistoni mokkaruuduista ajoittuu ekaluokan aikoihin. Juoksimme kilpaa alas koulunmäkeä ja nuuhkimme kiihkeästi ilmaa yrittäen saada kiinni uunituoreiden mokkaruutujen tuoksusta, joita koulun vieressä asuvan luokkakaverini äidillä oli tapana leipoa. Muistoissani tämä tapahtui tietysti joka ikinen päivä, ympäri vuoden. Mokkaruudut olivat täydellisiä: uunilämpimiä, kuohkeita, pehmeitä. Niissä oli päällä valkoisia ja sinisiä nonparelleja. Söimme monta.

Ehdotan mokkaruutuja Suomen kansallisleivonnaikseksi. Sateenkaarinonpareillein koristeltuna!



Mokkaruudut
(gluteeniton)

Ohjeella tulee piirakkavuoallinen, tuplaa määrät jos haluat pellillisen.

150 g voita
2 kpl munaa
3 dl sokeria
4,5 dl gluteenittomia jauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

kuorrute:
n. 100 g voita
3 rkl kuumaa kahvia
n. 4-5 dl tomusokeria
2 rkl leivontakaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
hasselpähkinä- tai mantelirouhetta/strösseleitä


Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa voin jäähtyessä munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleankeltaiseksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon siivilän läpi jauhot, sitten vuorotellen voisula ja maito. Nostele taikina varovaisesti tasaiseksi nuolijalla, mutta huolellisesti niin, että sekaan ei jää jauhopommeja.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna piirakan jäähtyä.

Valmista sillä aikaa kuorrutus. Sulata voi. Lisää sekaan valmiiksi keittämäsi kahvi. Lisää sitten tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Tsekkaa koostumus ja maku, lisää tarvittaessa tomusokeria/leivontakaakaota tai kahvia, kuorrute ei saa olla ihan lirua eikä myöskään tönkköä. Kaada kuorrute keskelle piirakkaa ja anna sen levitä, sivele tasaiseksi. Kuorrute jähmettyy nopeasti, joten ripottele haluamasi koristeet päälle samantien.

Resepti mukaeltu täältä: http://www.maku.fi/reseptit/maailman-parhaat-mokkapalat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti